10 flori perene perfecte pentru solurile argiloase

Cultivarea florilor perene in solurile argiloase se dovedeste deseori anevoioasa si dificila, ridicandu-ne probleme in amenejarea curtilor si gradinilor cu acest tip de sol.
Pamantul argilos se usuca rapid la suprafata, compactandu-se in jurul tulpinei plantelor, pana la sufocarea acestora, in timp ce straturile inferioare retin cantitati considerabile de apa, care pot duce la putrezirea radacinilor si, in consencinta, la moartea plantelor. Pe langa toate acestea, solul argilos este sarac in oxigen, un alt factor problematic pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantelor.
Iata 10 flori perene superbe, care rezista si cresc foarte bine in solurile argiloase:
1. Inul decorativ este o planta perena care produce flori albastre din mai si pana in august. Inul decorativ creste in forma de tufa, atingand cel mult 50 cm inaltime, adora soarele si se simte extraordinar in solul argilos care retine umezeala.
in decorativ
2. Caldarusa sau Aquilegia vulgaris este o alta floare perena care creste foarte bine in pamantul cu continut ridicat de argila. Caldarusa este o planta decorativa deosebit de rezistenta, cu flori foarte frumoase, intalnita deseori in decorarea gradinilor cu sol lutos. Aceasta planta, careia i se mai spune in popor Toporas sau Candeluta, creste sub forma unui mic arbust, cu inaltime de cel mult 80 cm.
caldarusa aquilegia canadensis
3. Rudbeckia hirta este o floare perena ce se acomodeaza usor, in orice tip de sol, fiind potrivita si pentru gradinile cu sol argilos. Incepand cu mijlocul verii si pana spre miezul toamnei Rudbekia produce o sumedenie de flori. Rudbeckia hirta este populara mai ales datorita paletei coloristice a florilor sale, care invioreaza orice gradina: galben, bronz, rosu, portocaliu sau chiar mahon.
rudbeckia hirta
4. Crinul de o zi, denumit stiintific Hemerocallis sp., este o planta perena, intr-o varietate mare de culori, usor de ingrijit, care rezista excelent si in solurile lutoase. Infloresc abundent in perioada mai-iunie.
crini de o zi
5. Liatris spicata este o planta perena originara din America, atingand la maturitate inaltimea de 1,5 metri. Liatris spicata produce flori mov in forma de spic. Desi prefera solurile bogate, se adapteaza foarte usor in orice tip de sol, fiind, asadar, o planta potrivita pentru gradinile cu sol argilos.
liatris spicata
6. Echinacea purpurea sau pur si simplu Echinacea este o planta perena robusta, care nu necesita ingrijiri deosebite, fiind extrem de usor adaptabila in gradinile cu sol argilos. Florile de Echinacea sunt de culoare mov deschis.
echinacea purpurea
7. Coada soricelului, denumita stiintific Achillea este o floare perena, cu proprietati terapeutice, care se reproduce si se cultiva cu usurinta. Cea mai des intalnita varietate de Coada soricelului are flori de culoare alba, insa exista si varietati cu inflorescenta de culoare galbena sau rosie. Achillea infloreste din primavara si pana la venirea inghetului, iar datorita rezistentei sale este o planta recomandata pentru a fi plantata in gradinile cu sol argilos.
achillea coada soricelului
8. Plantele perene suculente din genul Sedum constituie o alegere excelenta pentru gradinile cu pamant argilos. Frunzele lor carnoase si florile in forma stelata le recomanda pentru definirea aleilor si bordurilor din gradini, dar si pentru compozitiile din rocarii.
sedum planta suculenta
9. Aster novae-angliae este o floare perena, excelenta pentru decorarea bordurilor din curte si gradina. Aceste plante sunt foarte putin pretentioase, putand fi crescute cu usurinta chiar si in solurile lutoase. Florile Aster exista intr-o paleta foarte variata de culori: diferite nuante de albastru, violet, roz, rosu, alb sau galben.
aster novae angliae
10. Eryngium yuccifolium, denumita popular Radacina sarpelui, este o planta perena care creste si se dezvolta bine in toate tipurile de sol, desi prefera solurile uscate sau nisipoase. Radacina sarpelui atinge la maturitate inaltimea de 1,2-1,5 metri si produce inflorescente albe.
eryngium yuccifolium radacina sarpelui

SURSA: casadex.ro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...