Plante si flori de gradina mortale

Tuturor ne plac gradinile si parcurile frumoase, pline de flori, dar stim oare cate dintre plantele si florile acestea sunt mortale?


Iata 10 dintre cele mai populare si mai des intalnite plante de gradina care pot provoca diverse tulburari, afectiuni si chiar moartea:
1. Tulichina sau Piperul lupului este un arbust cu flori parfumate, care poate atinge inaltimea de 1-1,5 m. Acest superb arbust de gradina contine doua toxine extrem de toxice care pot provoca dureri de stomac, dureri de cap, diaree, delir si convulsii. Cea mai mare concentratie de toxine se gaseste in fructele tulichinei. Ingerarea acestora duce la coma ce poate fi urmata de deces.
tulichina piperul lupului
2. O alta planta des intalnita in casele si gradinile noastre este Dieffenbachia sau Trestia de zahar salbatica. Seva plantei este extrem de toxica, putand provoca arsuri ale cavitatii bucale si ale gatului, diaree, greata, vomitaturi si inflamarea limbii si a gatului, pana la instalarea decesului. De asemenea, contactul sevei de dieffenbachia cu ochii poate afecta corneea si poate duce chiar la orbire.
dieffenbachia
3. Brugmansia sau trompeta ingerilor este un arbust de gradina care, contrar denumirii poate fi fatal, dupa ingerare. Triburile amazoniene foloseau acest arbust pentru ritualuri shamanice. Trompeta ingerilor este cunoscut ca fiind un puternic halocinogen, continand cateva alcaloide toxice, cum ar fi atropina sau scopolamina.
brugmansia trompeta ingerilor
4. Floarea celor nascuti sub zodia Sagetatorului, Azaleea, este o planta arbust din genul rhododendron extrem de frumoasa care poate provoca diverse tulburari de sanatate. Azaleea este deosebit de pericoloasa pentru om, dar si pentru animalele din curte: capre, oi sau cai.
azalee
5. Piciorul cocosului sau Ranunculus este o planta ornamentala perena, cu inaltime de 25-30 cm cu flori multicolore, asemanatoare florilor de trandafiri. Toate partile plantei sunt toxice si periculoase atat pentru om si animale cat si pentru albine. Simptomele intoxicarii cu piciorul cocosului sunt incetinirea pulsului, salivarea excesiva, diareea cu sange si colicile abdominale. In cazuri de intoxicatie severa poate duce la orbire si chiar deces.
piciorul cocosului ranunculus
6. Arbustul decorativ de gradina Cytisus Scoparius, cu denumirea populara de Matura verde sau Drob, poate ajunge la inaltimea de 2 metri. Este folosit in decorarea gradinilor datorita florilor sale de diferite culori: galbene, lila cu rosu sau albe.
Substanta toxica din arbustul matura verde contine alcaloide care pot incetini bataile inimii si afecta sistemul nervos. Intoxicarea acuta cu Cytisus Scoparius produce stari de greata, voma, dureri de cap, ameteli, crampe stomacale urmate de moarte.
matura verde
7. Indigoul salbatic sau Baptisia australis este o planta erbacee perena de 1 metru inaltime, deseori intalnita in gradini si parcuri, datorita rezistentei sale, ce infloreste in perioada mai-iunie. Pe langa calitatile sale decorative si curative, Indigoul salbatic este considerat a fi extrem de toxic, daca este consumat in cantitati mai mari, fiind deosebit de periculos pentru femeile insarcinate.
baptisia australis indigo salbatic
8. Rhododendronul este unul dintre cei mai frumosi arbusti de gradina, datorita bogatiei cu care infloreste. In acelasi timp, Rhododendronul se numara printre cei mai toxici si cu potential letal arbusti de gradina din lume, fapt cunoscut inca din vremea antichitatii. In urma consumului, toxinele acestui superb arbust de gradina provoaca greturi, dureri acute de stomac, paralizie si chiar si moarte.
rhododendron
9. Degetelul rosu sau Digitalis este o planta medicinala si ornamentala folosita atat in tratarea diverselor afectiuni cardiace cat si in decorarea si amenajarea gradinilor cu flori, datorita frumusetii florilor sale. In cazul nerespectarii riguroase a dozei admise degetelul rosu poate duce la atac cerebral sau chiar la deces. Simptomele de intoxicare cu Digitalis sunt: greata, varsaturile, diareea, durerile abdominale, tahicardia, tulburarile de vedere, tremurat, convulsiile, durerile acute de cap si halucinatiile.
digitalis degetelul rosu
10. Una dintre cele mai periculoase si toxice plante din lume este frumoasa si delicata Brandusa de toamna. Aceasta contine Colchicina – un alcaloid extrem de toxic din grupa derivatelor tropolon. Spre deosebire de celelalte toxine vegetale, colchicina nu are antidot, fiind asemanata arsenicului. Asadar, ingerarea Brandusei de toamna este mortala, ducand la scaderea presiunii arteriale si la stop cardio-respirator.
brandusa de toamna

SURSA: casadex.ro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...