Macii de camp



Macul de camp, floare rosie si firava care creste pe marginea drumurilor, dar mai ales pe langa culturile de cereale, a fost considerat simbolul somnului adanc (pentru ca din maci se extrage opiumul) si al mortii datorita culorii sale.
Macii erau cunoscuti inca din antichitate, ei fiind descoperiti si in piramidele egiptene.
Romanii considerau ca macii pot vindeca ranile din dragoste si de aceea foloseau floarea in vrajile de dragoste.
Grecii vedeau in mac farmecul dragostei si credeau ca floarea e un semn al fertilitatii si ca aduce sanatate si putere, atletii primind inainte de competitii, o potiune magica, dintr-un amestec din seminte de mac cu miere si vin.

O legenda elena spune ca macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Ceres,zeita recoltelor, care era epuizata dupa ce-si cautase fiica ratacita, de aceea nu mai avea putere sa dea rod recoltelor de grau. Macii au ajutat-o sa doarma si dupa ce si-a revenit, graul a inceput sa creasca din nou. De aici credinta ca prezenta macilor in lanul de grau este esentiala pentru recolta.
Demeter, spune legenda, a creat macul in scopul de a o ajuta sa doarma dupa ce-si pierduse fiica, pe Persephone.

Hypnos and Thanatos (Somnul si Moartea) au fost reprezentati cu coronite de mac sau tinand in maini flori de mac. Evident, grecii erau constienti ca un somn foarte profund indus de opium poate sa duca la moarte.

O alta poveste despre mac spune ca o vrajitoare rea a transformat o femeie intr-un mac. Din acea zi, femeia a trait in camp cu ceilalti maci si avea permisiunea sa-si viziteze familia numai in timpul noptii. Intr-o noapte, femeia i-a spus sotului sau ca daca va culege floarea de mac a doua zi, atunci vraja se va rupe. Dimineata barbatul s-a dus pe camp si a vazut acolo sute de maci care aratau la fel. Dupa ce s-a uitat la fiecare mac in parte, barbatul a stiut care dintre ei e sotia sa, deoarece macul era singura floare care nu avea stropi din roua diminetii. Cand a cules macul, vraja a fost dezlegata si ei au trait fericiti dupa aceea.

In timpul razboaielor lui Napoleon s-au observat flori misterioase care infloreau langa mormintele proaspete ale soldatilor rapusi de razboi. Acele flori - macii - erau rosii ca sangele. Se spune ca macii rosii s-au nascut din sangele varsat de eroi in razboaie.

Dupa primul razboi mondial(1914-1918) medicul militar chirurg canadian Lt.-Col. John McCrae, impresionat de multimea florilor rosii de mac crescute pe campuri si prin cimitirele eroilor, scrie un superb si cutremurator poem intitulat ”Pe campurile Flandrei”. 
(Sursa: rogrup.net)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...