Carciumareasa



Daca “florile sunt poeziile pamantului” , dupa cum spune Valeria Mahok, atunci gradinile sunt probabil culegerile cu cele mai frumoase versuri.  Florile pot transforma orice colt de verdeata intr-un adevarat paradis multicolor, asadar este normal sa fie dorite oricand si de catre toti. Una dintre cele mai proeminente prezente este carciumareasa, sau “cenusareasa”, cum este alintata peste ocean.
Nu se stie cum a ajuns planta sa dobandeasca acest nume la noi, insa in nomenclatura stiintifica internationala este cunoscuta ca zinnia. Primele exemplare au fost cunoscute de europeni la inceputul secolului al XVI-lea. Carciumareasa e o floare anuala nativa in regiunea Mexicului ce se intalneste intr-o varietate cromatica mare: de la glaben, portocaliu, pana la rosu, purpuriu, roz sau chiar crem. Varietatile aflate la cea mai mare cautare sunt: Zinnia elegans, Zinnia augustifolia si Zinnia linearis. 

Petalele scurte dispuse radiar in jurul unui centru plin cu polen amintesc de astrul zilei care isi trimite razele pretutindeni.  Ca si cum gingasia nu ar fi fost de ajuns, florile de carciumareasa mai dau dovada de superioaritate si la capitolul cerintelor. Acestea pot fi crescute cu usurinta de oricine, indiferent de experienta, punandu-le la dispozitie un sol bogat in substante nutritive si usor drenabil. Zinnia prefera locurile insorite, iubeste expunerea la caldura si nu tolereaza inghetul. Perioada de inflorire se intinde de la jumatatea verii pana atunci cand temperaturile coboara intaia data sub zero grade. In anii secetosi se recomanda udarea plantelor o data sau de doua ori pe saptamana, dar fara imbibarea excesiva a solului cu apa.

Din punct de vedere simbolic, aceste flori sunt mai profunde decat majoritatea camaradelor sale. Carciumareasa intruchipeaza dragostea durabila, bunatatea, dorul de un vechi prieten, constanta si toate amintirile frumoase legate de o persoana apropiata. Mesajul difera in functie de culoare. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...